Syreskader

Syren i sodavand, saft og juice gør ligeså meget skade på tænderne som sukkeret! Der er også syre i "light" og "Zero" produkter.

Årsagen til syreskader

Der sker syreætsning på tænderne, når du drikker eller spiser noget surt, eller kaster meget op.

Kemisk ætsning

Ætsningen eller erosionen af tænderne er en kemisk ætsning, som ikke har med bakterier at gøre. Den kemiske ætsning skyldes, at der tilsættes fosforsyre og citronsyre i juice, sodavand og danskvand, for at give en friskere smag og som konserveringsmiddel.

Sådan skader syren emaljen

Den yderste del af emaljen opløses. Et meget tyndt lag af tanden bliver skyllet væk og kan ikke dannes igen. Hvis dette sker ofte, vil emaljen blive tyndere og tyndere og tænderne bliver følsomme, især for kulde. Tænderne kan blive så tyndslidte, at der begynder at knække små stykker af.

Syreskader er svære selv at opdage

Syreskader er meget svære selv at opdage, fordi tændernes emalje bliver ved med at være blanke. Hvis du drikker meget søde læskedrikke eller ofte kaster op, så spørg din behandler i Tandplejen, om du har syreskader.

Sodavand og søde drikke

Læskedrikke som f.eks. sodavand, cola, saftevand og juice indeholder syre. Hver gang du drikker opløser syren emaljen. Dine tænder vil konstant være badet i syre, hvis du drikker af en flaske med skruelåg og tager slurke med jævne mellemrum. Der er større risiko for at få ætsninger af tænderne, jo flere gange om dagen, du tar’ en slurk af din sodavand.

Syreindholdet måles i pH. Jo lavere pH-værdi, des stærkere syre. Den neutrale
pH-værdi er 7. Alt under pH på 5,5 virker ætsende på emaljen. På nedenstående link kan du se hvor meget pH/syre der er i forskellige drikkevarer

Drik hellere din sodavand på én gang
Skyld derefter munden i vand! Allerbedst: Fyld flasken op med vand!