Spring til...

Vær opmærksom på dit barns tænder fra begyndelsen

Her kan du se, hvornår dit barn får mælketænder og finde gode råd til tandbørstning, brug af sut og sutteflaske

Rækkefølgen og tidspunktet for, hvornår dit barns tænder bryder frem, kan være meget forskellig. Vær ikke bekymret - de skal nok komme, og når dit barn er 2-3 år er alle 20 mælketænder fremme.

Tandfrembrud kan give ubehag hos nogle børn. Gummerne bliver røde og klør, og barnet bider i alting og savler. Giv dit barn en bidering at bide i, da det letter på kløen.

Tandbørstning

Begynd at børste dit barns tænder, når den første tand bryder frem. Vælg et tidspunkt, hvor barnet er oplagt, og prøv at gøre det til noget hyggeligt og rart for både barnet og dig selv.

Brug en lille tandbørste med bløde, tætstillede børstehår. Har børsten et bredt skaft, er den nemmere at holde på for en voksen.

Sådan børster du tænder på dit barn

  • Brug en lille smule fluortandpasta, da det er godt for tænderne. Men brug aldrig mere end svarende til størrelsen på dit barns lillefingernegl.
  • Børst med små gnubbebevægelser på alle tænder - både på ydersiden, indersiden og på tyggefladen.
  • Børst tænderne både morgen og aften.

Sut

Små børn har et helt naturligt behov for at sutte, men lad ikke dit barn bruge sut hele tiden. Brug sutten til trøst og ved sovetid. Barnet pludrer nemlig bedst uden sut. Samtidig virker en sut som en tandbøjle. Den påvirker tandstillingen, så fortænderne ikke kan nå sammen - det kaldes suttebid. Hvis dit barn holder op med at bruge sut omkring 3-års alderen, retter tænderne sig som regel af sig selv.

Krav til en god sut

  • Gå efter DVN-mærket (Dansk Varefakta Nævn). Det garanterer for, at sutten er sikker.
  • Skjoldet skal væk fra munden, så huden omkring munden ikke bliver irriteret.
  • Vælg en sut med en ventil, så den bliver flad, når dit barn sutter på den.
  • Sutten skal have en ring.

Sutteflaske

Brug kun sutteflaske ved måltiderne. Sid med dit barn, når det får flaske, og gør det til en hyggestund for jer begge. Lad det ikke ligge alene med flasken i sengen eller barnevognen.

Hvis dit barn har brug for ekstra væske, kan du putte vand eller kamillete i flasken.

Saft, juice, drikkeyoghurt og kakaomælk indeholder meget sukker, og det kan ødelægge tænderne, hvis dit barn får det gennem sutteflasken. Modermælk har også et højt indhold af sukker. Vær derfor ekstra omhyggelig med tandbørsten, hvis du ammer dit barn om natten.

Når dit barn er 5-6 måneder, kan du begynde at lade det drikke af en kop. Og væn dit barn til at drikke vand, når barnet er tørstig.